HTML

TBC MeteoBlog

Metorológiai témájú blog, meteorológiai megfigyelések, észrevételek, Nagycenk időjárása.

Friss topikok

  • TBC: Valóban, a csapadékkal nagyon melléfogtam, de ez már egy hónap után nyilvánvalóvá vált. Maga az el... (2008.01.08. 12:14) Hosszútávú előrejelzés 2007/2008 tél
  • TBC: Én is szeretnék minél több havat :-) és végre egy igazi telet. Szeretnék a havasesőn és a gyenge h... (2007.10.27. 04:02) TBC MeteoBlog

Linkblog

Hidegpárna

2007.12.29. 09:59 TBC

A Kárpát-medence téli időjárására jellemző a most is tapasztalható hidegpárna-jelenség. Ilyenkor a talaj közelében tartózkodó hideg levegő fölé melegebb légréteg áramlik be, és az maga alatt tartja a hidegebb levegőt. Ez a felszín közelében ködöt, illetve a hideg légréteg magasabb részében vastag rétegfelhőzetet hoz létre. Fölötte viszont a meleg légtömeg kellemes, kora tavaszias időjárást okoz, ami értelemszerűen csak a magasabb hegyeken, a Kékestetőn és az Északi-középhegység magasan fekvő részein érezteti hatását.
Ez az állapot több héten keresztül is fennállhat. Hazánk egy medencében fekszik, hegyekkel körülzárva, melyek a leülepedett hideg levegőt megóvják attól, hogy a szél "kisöpörje" innen.
Bizonyára sokan emlékeznek még az általános iskolai kémiaórákra, amikor a szén-dioxid levegőnél nehezebb mivoltát igazolták azzal, hogy egy pohárban felfogott szén-dioxidot ugyanúgy lehet "önteni", mint bármilyen folyadékot, így például beleönthettük egy üvegbe, amiben egy égő gyertyát elhelyeztünk, melynek hatására a gyertya elaludt. Mindez annak köszönhető, hogy a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, és így a mélyebben fekvő helyeken gyűlik meg. A hideg és a meleg levegővel ugyanez a helyzet. Azt is bizonyára tapasztaltuk, hogy a meleg levegő mindig felfelé száll. Ez amiatt van, hogy a meleg levegő könnyebb a hideg levegőnél, és ezáltal a meleg mindig fölfelé, a hideg meg lefelé igyekszik. Hasonlóképp viselkedik, mint az általános iskolai kísérletben a szén-dioxid.
Jelenleg a Kárpát-medencében ugyanez megy végbe, csak "nagyban". A hideg levegő lefelé igyekszik, így megtelepedett a medence mélyebben fekvő pontjain, és magától onnan nem akar elmozdulni. A fölé érkező meleg levegő sem tudja kimozdítani, mivel a hideg mindig lefelé, a meleg meg felfelé igyekszik. Persze normál esetben, amikor a nap elkezdi melegíteni a földfelszínt, és a felmelegedő talaj a hőt továbbadja a fölötte található levegőnek, ez a meleg levegő elkezd felfelé haladni, miközben "felkavarja" az útjába kerülő légrétegeket. (Nyáron ez a felszálló levegő okozza a záporokat, zivatarokat.) Viszont most a nap nem tudja melegíteni a talajt, mivel egy masszív felhőréteg megakadályozza ebben. Így nincs, ami felkavarná a levegőt; a hideg levegő továbbra is lent helyezkedik el. Ezt hívják inverziónak.
Inverzió alatt azt a helyzetet értjük, amikor a hőmérséklet a magasság emelkedésével nő. Tehát minél magasabban vagyunk, annál melegebb van. Viszont normál esetben minél magasabbra megyünk, annál hidegebb van, azaz a magasság emelkedésével a hőmérséklet csökken. Ez amiatt van, hogy a nap közvetlenül csak a talajt tudja melegíteni; a felsőbb légrétegeket csak a talajról felszálló meleg levegő melegíti. Könnyű belátni, hogy a legnagyobb meleget a talajközeli levegő kapja, és minél feljebb megyünk, annál kevesebb marad a talajszinten útjának indult melegből.
Az inverzió a gomolyfelhő-képződés, illetve a záporos jellegű csapadékok kialakulása ellen hat; növeli a troposzféra (azon légréteg, ahol az időjárási folyamatok végrehajtódnak; a légkör legalsó rétege) stabilitását. Ezen kívül kedvez némely csapadék kialakulásának, ezek az ónos eső, ónos szitálás és a fagyott eső.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: időjárás tél meteorológia hidegpárna inverzió

A bejegyzés trackback címe:

https://tbcmet.blog.hu/api/trackback/id/tr98277977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zivatar.hu napló 2008.01.07. 18:59:43

2007.12.22. Erősödő hidegTovábbra is él a hidegpárna (a déli szonda szerint 750-1400 méteres magasságban van inverzió), de ma meglepő módon az eddigi leghidegebb nap volt, Tmin= -5,5°C (18:30), Tmax=-3,7°C (tegnap éjjel 22:11-kor). Mai hőmérsékleti adatok…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása